Lezing 'Zien Vanuit je Hart' met fotopresentatie


Inleiding over Miksang Contemplatieve Fotografie.

De magie van alledaagse schoonheid is altijd beschikbaar, maar we zien deze niet altijd. Hoe kan dat?
In deze contemplatieve benadering van fotografie onderzoeken we hoe we met een onbevangen blik, wakkere ogen en open hart verbinding kunnen ervaren met de levendige momenten van alledaagse schoonheid. Elk moment, precies waar we zijn, in het hier en nu.

MIKSANG is een Tibetaans woord wat zich laat vertalen als 'Goed Oog'.
'Goed' hier betekent dat alles inherente fundamentele goedheid heeft, en hierin ligt de schoonheid van de alledaagse wereld besloten.
'Oog', gaat over dat we met een wakkere blik en opmerkzaamheid de levendigheid en directheid van momenten van fundamentele goedheid ervaren en zo ontdekken we alledaagse schoonheid.
'Contemplatief' betekent dat we eerst ontspannen, en onszelf toestaan om de tijd nemen te beschouwen wat we werkelijk zien, en dan dieper kijken.

Deze benadering en speelse werkwijze is gebaseerd op de Dharmakunst-leringen van meditatiemeester, kunstenaar en Tibetaans boeddhistische leraar Chögyam Trungpa, en op de leringen over fundamentele goedheid uit het Shambhala-boeddhisme. Deze combinatie met de westerse uitvinding fotografie vormt een unieke discipline binnen de conventionele fotografie en de hedendaagse kunsten en is een vorm van meditatie-in-actie.

Helder zien is inherent aanwezig in ieder van ons
We ervaren doorlopend ervaringen van direct en helder zien; maar we zijn vaak niet beschikbaar, we nemen niet de tijd, we redeneren het weg of al snel denken we er van alles over. Als we verschuiven van een directe ervaring van heler aan denken over wat we zien, hebben we het contact met de eerste impuls van geraaktheid, het ervaren van een resonantie, losgelaten.

De camera en fotograferen als medium
Met de camera als medium drukken we eenvoudig, vrij en vreugdevol deze levendige momenten van helder zien en geraaktheid uit. Vrij van de externe filters uit de fototechniek, en vrij van de interne filters - hoe we alles benoemen, beoordelen, overtuigingen die getriggerd worden, aannames en de continue indeling van 'vind ik leuk', 'vind ik niet leuk', en 'interesseert me niet'. Met de Miksang methode en creatieve fotografische expressie zetten we onszelf in actie, zodat we deze diepere ervaringen van werkelijke verbinding en appreciatie in ons lichaam stabiliseren, en helder zien helemaal geactiveerd wordt. Ons dagelijks leven wordt een speelveld van magische schoonheid.

Wakker in het NU, vanuit innerlijke stilte met open ogen en een ontvankelijk hart - helemaal uitgelijnd.

Met de Miksang methode wordt fotograferen een beoefening van ontspannen in de discipline van wakker kijken, en opmerkzaamheid voor momenten van geraakt zien. Met het medium fotografie oefenen we om deze levendige momenten van direct en helder zien oprecht uit te drukken, vrij van de fototechnische filters die in fotografie gebruikt worden en vrij van de interne filters van benoemen, beoordelen, en indelen in 'vind ik leuk', vind ik niet leuk' of 'interesseert me niet'. Vrij en vreugdevol!

Foto's
Ontdek hoe wakker kijken en oprecht fotograferen sprankelende foto's als resultaat heeft, waarin niets ontbreekt en er niets te veel zit.
De foto's zijn het bijproduct van het proces, en tevens worden de foto's vaak veel mooier, juist door niet met 'mooie foto's' bezig te zijn.
We stappen in het magische speelveld van onbevangen kijken, zoals een kind, en methodisch fotograferen, zoals alleen volwassen dat kunnen.

Kom vrijblijvend kennismaken met deze unieke wijze van kijken en zien en de contemplatieve benadering van fotograferen.

AANVANG: vrijdagavond 8 juni, met de introductielezing en fotopresentatie. Koffie en thee staat klaar!
Prijs: €15,- (tevens geldig als korting op de 1-daagse of 3-daagse workshop binnen 6 maanden)
Spreekt het je aan? Dan kan je zaterdag 9 juni meteen instappen in de 1-daagse workshopdag, of op een later tijdstip.

VOOR wie? 
Voor iedereen die geïnteresseerd is in het proces van pure waarneming, pure creatieve expressie en mindfulness-in-actie of meditatie-in actie. Voor zowel beginnende als gevorderde fotografen, en iedereen die het leuk vindt om in eenvoud en vanuit het hart te fotograferen. Voor iedereen die meditatie en creatieve expressie wil combineren, of vastgelopen is in fotografie, en voor iedereen die gewoon nieuwsgierig is en graag oprechte expressie wil beoefenen.

Wat heb je nodig?
Nieuwsgierigheid!

Locatie: Zandvoort
> Betaald parkeren tot 20.00 uur | gratis parkeren op 5 minuten loopafstand
> +/- 12 minuten lopen van CS station
> 3 minuten lopen vanaf eindstation bus 80

 

  • Hèlen Vink - Know Thyself & Miksang Contemplatieve Fotografie
  • 8 juni 2018
  • Brederodestraat 15-27, 2042 BA  Zandvoort, Noord-Holland, NEDERLAND
  • € 15,00
  • 0653525759
  • helenmiksang.nl
  • Kunst en cultuur, Meditatie, Mindfulness

 

 

Heb je een vraag over dit event?

Stuur Hèlen Vink - Know Thyself & Miksang Contemplatieve Fotografie (de organisator) een bericht.
(Je e-mailadres wordt niet voor andere doeleinden gebruikt).

 
Logo van Hèlen Vink - Know Thyself & Miksang Contemplatieve Fotografie
Hèlen Vink - Know Thyself & Miksang Contemplatieve Fotografie

Over Hèlen Vink - Know Thyself & Miksang Contemplatieve Fotografie

Hèlen Vink (1968), mijn grootste vreugde ligt in het geven van workshops in Miksang Contemplatieve Fotografie, het geven van trainingsweekenden en trainingsdagen Pad van Creatie - Know Thyself, een handleiding voor mens-zijn. Miksang Contemplatieve Fotografie Miksang is een Tibetaans woord en betekent 'Goed Oog'. 'Goed' hier betekent dat alles inherente fundamentele goedheid heeft, en...

IS DIT IETS VOOR JOU?

de roeping van je ziel
De roeping van je ziel, wil je er naar luisteren?
18 mei 2018
Workshop Miraja Ankh Energy Healer
19 mei 2018