UIT BUZZBIE'S ARCHIEF VAN 12-10-2019

Zien Vanuit Je Hart | 1-daagse workshop


Kennismakingsworkshop met Miksang Contemplatieve Fotografie

Instapvoorwaarde: online introductielezing

Ontdek de magie van alledaagse schoonheid!
Kijk met een onbevangen blik & zie met nieuwe ogen jouw alledaagse wereld.
Met de camera als medium om eenvoudig, vrij en vreugdevol momenten van levendig en geraakt zien uit te drukken!, precies zoals je het zag.

De magie van alledaagse schoonheid is altijd beschikbaar, maar we zien deze niet altijd.
Hoe kan dat?
In deze contemplatieve benadering van fotografie onderzoeken we hoe we met een onbevangen blik, wakkere ogen en open hart verbinding kunnen ervaren met de levendige momenten van helder zien in ons dagelijks leven.

Elk moment, precies waar we zijn, in het hier en nu.

Helder zien is al inherent aanwezig in ieder van ons, hiermee worden we geboren.
We ervaren doorlopend ervaringen van direct en helder zien; maar we zijn vaak niet beschikbaar, we nemen niet de tijd, we redeneren het moment van fris zien weg, of al snel denken we er van alles over. We hebben het contact met deze eerste impuls van geraaktheid, het ervaren van een resonantie, losgelaten.

De camera als medium
Met de camera als medium drukken we eenvoudig, vrij en vreugdevol deze levendige momenten van helder zien en geraaktheid uit. Vrij van de externe filters uit de fototechniek, en vrij van de interne filters - hoe we alles benoemen, beoordelen, overtuigingen die getriggerd worden, aannames en de continue indeling van 'vind ik leuk', 'vind ik niet leuk', en 'interesseert me niet'. Met de Miksang methode en creatieve fotografische expressie zetten we onszelf in actie, zodat we deze diepere ervaringen van werkelijke verbinding en appreciatie in ons lichaam stabiliseren, en helder zien helemaal geactiveerd wordt. Ons dagelijks leven wordt een speelveld van magische schoonheid.

Fotograferen wordt zo een poort van ontwaking én waar moeiteloos mooie foto's uit tevoorschijn komen.

Wakker in het NU, vanuit innerlijke stilte met open ogen en een ontvankelijk hart - helemaal uitgelijnd.
Fotograferen is zo een beoefening van meditatie-in-actie.

MIKSANG is een Tibetaans woord wat zich laat vertalen als 'Goed Oog'.
'Goed' hier betekent dat alles inherente fundamentele goedheid heeft, en hierin ligt de schoonheid van de alledaagse wereld besloten.
'Oog', gaat over dat we met een wakkere blik en opmerkzaamheid de levendigheid en directheid van momenten van fundamentele goedheid ervaren en zo ontdekken we de schoonheid in onze alledaagse omgeving.
'Contemplatief' betekent dat we eerst ontspannen, en de snelheid van ons denken onderbreken en vertragen in onze waarneming. We staan onszelf toe om de tijd nemen te beschouwen wat we werkelijk zien, dan dieper kijken en op deze manier moeiteloos dieper verbinding maken met onszelf en de wereld om ons heen.

Een moment van 'Goed Oog' komt samen als wij met ons oog, geest en hart op lijn zitten, en geraakt zien ervaren, waar we ons verder mee verbinden door er met onze aandacht even bij te blijven, zonder er meteen at van te vinden of meteen in een 'mooie foto' te gaan denken.
We ervaren een moment van zintuigelijk geraaktheid; we zien iets 'fris', direct, levendig en vreugdevol en drukken dit uit dit met onze camera.

Deze benadering en speelse werkwijze is gebaseerd op de Dharmakunst-leringen van meditatiemeester, kunstenaar en Tibetaans boeddhistische leraar Chögyam Trungpa, en op de leringen over fundamentele goedheid uit het Shambhala-boeddhisme.

Deze combinatie met de westerse uitvinding fotografie vormt een unieke discipline binnen de conventionele fotografie en de hedendaagse kunsten en is een vorm van meditatie-in-actie.

> Maak kennis met open kijken, direct en helder zien en het plezier van puur fotograferen.
> Leer vertrouwen wanneer en waarmee jouw hart resoneert.
> Ervaar hoe wakker kijken en oprecht fotograferen sprankelende foto's als resultaat heeft.
> Verbeter eenvoudig jouw fotograferen! Zodat er niets ontbreekt en er niets te veel in de foto zit.

Met het medium fotografie drukken we momenten van levendig en direct zien uit, oprecht en precies.

Foto's
De foto's zijn het bijproduct van het proces, en tevens worden de foto's vaak veel mooier, juist door niet met 'mooie foto's' bezig te zijn.
We stappen in het magische speelveld van onbevangen kijken, zoals een kind, en methodisch fotograferen, zoals alleen volwassen dat kunnen.
Ontdek hoe wakker kijken en oprecht fotograferen sprankelende foto's als resultaat heeft, waarin niets ontbreekt en waarin niets te veel zit.

HOE?
Met visuele oefeningen ervaren we wat het verschil is met iets direct levendig zien, en iets zien met 'filters' van weten, benoemingen en associaties. 
Ontdek het verschil tussen fris zien én hoe snel we (na)denken over wat we zien, en dit meteen indelen in' leuk' 'niet leuk''?

Stapsgewijs wordt je meegenomen in jouw inherente vermogen van pure waarneming & helder zien. 
Voordat we 'aan de slag gaan' met onze camera, beginnen we met visuele oefeningen. Deze zijn ervoor om direct en makkelijk onze continue actieve gedachtestroom te kalmeren, en zo ervaren we de open ruimte in onszelf. Met behulp van de oefeningen keren we ons visueel gewaarzijn naar buiten en nodigen de schoonheid van de alledaagse wereld uit in plaats van er naar op zoek gaan. Vanuit deze open ruimte gaan we op stap met een Miksang foto-opdrachten. Zonder interpretatie, zonder associaties en zonder het te hoeven veranderen nemen we de momenten van geraakt zien in ons op; één moment tegelijk zien en één moment tegelijk fotograferen.

AANVANG: 12 oktober om 09.15 uur met de introductielezing & fotopresentatie & uitwisseling.
Deze workshopdag vindt plaats van 09.15 uur - +/- 18.00 uur met de vervolglezing, visuele oefeningen, een foto-opdracht en de dag wordt afgesloten met de bespreking van ervaring en de foto's.
Prijs €135,-
Inclusief: Miksang reader
Exclusief: lunch (optioneel gezamenlijk in strandrestaurant).

VOOR wie? 
Voor iedereen die geïnteresseerd is in het proces van pure waarneming, pure creatieve expressie en mindfulness-in-actie. Voor zowel beginnende als gevorderde fotografen, en iedereen die het leuk vindt om in eenvoud en vanuit je hart te fotograferen.

Wat heb je nodig?
- Digitale camera: een allround compact camera, systeemcamera of een spiegelreflex - geen smartphone!
- Volle batterijen 
- Een laptop is handig, niet noodzakelijk

Bereikbaarheid locatie:
> Betaald parkeren van 10.00 - 20.00 uur | gratis parkeren op 5 minuten loopafstand
> +/- 12 minuten lopen van CS station
> 3 minuten lopen vanaf eindstation bus 80

 

  • Hèlen Vink - Know Thyself & Miksang Contemplatieve Fotografie
  • 12 oktober 2019
  • Brederodestraat 15 F27, 2042 BA  Zandvoort, Noord-Holland, NEDERLAND
  • € 135,00
  • 0653525759
  • helenmiksang.nl
  • Kunst en cultuur, Meditatie

 

 

Heb je een vraag over dit event?

Stuur Hèlen Vink - Know Thyself & Miksang Contemplatieve Fotografie (de organisator) een bericht.
(Je e-mailadres wordt niet voor andere doeleinden gebruikt).

Logo van Hèlen Vink - Know Thyself & Miksang Contemplatieve Fotografie
Hèlen Vink - Know Thyself & Miksang Contemplatieve Fotografie

Over Hèlen Vink - Know Thyself & Miksang Contemplatieve Fotografie

Hèlen Vink (1968), mijn grootste vreugde ligt in het geven van workshops in Miksang Contemplatieve Fotografie, het geven van trainingsweekenden en trainingsdagen Pad van Creatie - Know Thyself, een handleiding voor mens-zijn. Miksang Contemplatieve Fotografie Miksang is een Tibetaans woord en betekent 'Goed Oog'. 'Goed' hier betekent dat alles inherente fundamentele goedheid heeft, en...

IS DIT IETS VOOR JOU?

Jaarprogramma Ondernemen en Leven in Tovervloed
15 oktober 2019
Overgave
A Touch of Divinity
18 oktober 2019
Club Free Party
19 oktober 2019
DansJeVrij iedere 3e zat
DansJeVrij! Naarden
19 oktober 2019
Chitta Blote voeten
Chitta!
25 oktober 2019
Wild Hearts Party
26 oktober 2019