UIT BUZZBIE'S ARCHIEF VAN 12-10-2019

2-daagse worskhop ZIen Vanuit Je Hart


Kennismakingsworkshop met Miksang Contemplatieve Fotografie

Instapvoorwaarde: online introductielezing

Ontdek de magie van alledaagse schoonheid!
Kijk met een onbevangen blik & zie met nieuwe ogen jouw alledaagse wereld.
Met de camera als medium om eenvoudig, vrij en vreugdevol momenten van levendig en geraakt zien uit te drukken!
Precies zoals je het hebt gezien.

De mogelijkheid van pure waarneming en helder zien is inherent aanwezig in ieder van ons; hiermee worden we geboren.
En de schittering van de schoonheid van de alledaagse de wereld is er altijd al, maar we zien deze niet altijd.
Hoe kan dat?
In deze contemplatieve benadering van fotografie onderzoeken we hoe we met een onbevangen blik, wakkere ogen en open hart verbinding bewuster en speels verbinding kunnen maken met de levendige momenten van helder zien in ons dagelijks leven.

Elk moment, precies waar we zijn, in het hier en nu.

En leer je hoe je hier oprecht fotografische expressie aan kunnen geven, zodat de foto precies laat zien wat jij geraakt zag.

We ervaren doorlopend ervaringen van direct en helder zien; maar we zijn vaak niet beschikbaar, we nemen niet de tijd, we redeneren het moment van fris zien weg, of al snel denken we er van alles over. We hebben het contact met deze eerste impuls van geraaktheid, het ervaren van een resonantie, losgelaten.

De camera als medium
Met de camera als medium drukken we eenvoudig, vrij en vreugdevol deze levendige momenten van helder zien en geraaktheid uit. Vrij van de externe filters uit de fototechniek, en vrij van de interne filters - hoe we alles benoemen, beoordelen, overtuigingen die getriggerd worden, aannames en de continue indeling van 'vind ik leuk', 'vind ik niet leuk', en 'interesseert me niet'. Met de Miksang methode en creatieve fotografische expressie zetten we onszelf in actie, zodat we deze diepere ervaringen van werkelijke verbinding en appreciatie in ons lichaam stabiliseren, en helder zien helemaal geactiveerd wordt. Ons dagelijks leven wordt een speelveld van magische schoonheid.

Fotograferen wordt zo een poort van ontwaking én waar moeiteloos mooie foto's uit tevoorschijn komen.

Wakker in het NU, vanuit innerlijke stilte met open ogen en een ontvankelijk hart - helemaal uitgelijnd.

MIKSANG is een Tibetaans woord wat zich laat vertalen als 'Goed Oog'.
'Goed' hier verwijst naar de onvoorwaardelijke goedheid van alles en onszelf, en niet naar hoe wij relatief dingen in 'goed en slecht indelen'. Het betekent dat alles inherent deze fundamentele goedheid heeft, dit is de schittering van de wereld, de schoonheid van de alledaagse wereld.
'Oog', verwijst naar de mogelijkheid van pure waarneming en helder zien welke inherent in ons aanwezig is. Dit hoeven we niet te leren, alleen maar te activeren en stabiliseren.
'Contemplatief' betekent dat we eerst ontspannen, en de snelheid van ons denken onderbreken en vertragen in onze waarneming. We staan onszelf toe om de tijd nemen te beschouwen wat we werkelijk zien, dan dieper kijken en op deze manier moeiteloos dieper verbinding maken met onszelf en de wereld om ons heen.

We kunnen met een wakkere blik en opmerkzaamheid de levendigheid en directheid van momenten van fundamentele goedheid ervaren en zo ontdekken we de schoonheid in onze alledaagse omgeving.

Een moment van 'Goed Oog' komt samen als wij met ons oog, geest en hart op lijn zitten, en geraakt zien ervaren, waar we ons verder mee verbinden door er met onze aandacht even bij te blijven, zonder er meteen wat van te vinden of meteen in een 'mooie foto' te gaan denken.
We ervaren een moment van zintuigelijk geraaktheid; we zien iets 'fris', direct, levendig en vreugdevol en drukken dit uit dit met onze camera.

Deze benadering en speelse werkwijze is gebaseerd op de Dharmakunst-leringen van meditatiemeester, kunstenaar en Tibetaans boeddhistische leraar Chögyam Trungpa, en op de leringen over fundamentele goedheid uit het Shambhala-boeddhisme.

Deze combinatie met de westerse uitvinding fotografie vormt een unieke discipline binnen de conventionele fotografie en de hedendaagse kunsten en is een vorm van meditatie-in-actie.

> Maak kennis met open kijken, direct en helder zien en het plezier van puur fotograferen.
> Leer vertrouwen wanneer en waarmee jouw hart resoneert.
> Ervaar hoe wakker kijken en oprecht fotograferen sprankelende foto's als resultaat heeft.
> Verbeter eenvoudig jouw fotograferen! Zodat er niets ontbreekt en er niets te veel in de foto zit.

Met het medium fotografie drukken we momenten van levendig en direct zien uit, oprecht en precies.

Foto's
De foto's zijn het bijproduct van het proces, en tevens worden de foto's vaak veel mooier, juist door niet met 'mooie foto's' bezig te zijn.
We stappen in het magische speelveld van onbevangen kijken, zoals een kind, en methodisch fotograferen, zoals alleen volwassen dat kunnen.
Ontdek hoe wakker kijken en oprecht fotograferen sprankelende foto's als resultaat heeft, waarin niets ontbreekt en waarin niets te veel zit.

HOE?
Met visuele oefeningen ervaren we wat het verschil is met iets direct levendig zien, en iets zien met 'filters' van weten, benoemingen en associaties. 
Ontdek het verschil tussen fris zien én hoe snel we (na)denken over wat we zien, en dit meteen indelen in' leuk' 'niet leuk''?

Stapsgewijs wordt je meegenomen in jouw inherente vermogen van pure waarneming & helder zien. 
Voordat we 'aan de slag gaan' met onze camera, beginnen we met visuele oefeningen. Deze zijn ervoor om direct en makkelijk onze continue actieve gedachtestroom te kalmeren, en zo ervaren we de open ruimte in onszelf. Met behulp van de oefeningen keren we ons visueel gewaarzijn naar buiten en nodigen de schoonheid van de alledaagse wereld uit in plaats van er naar op zoek gaan. Vanuit deze open ruimte gaan we op stap met een Miksang foto-opdrachten. Zonder interpretatie, zonder associaties en zonder het te hoeven veranderen nemen we de momenten van geraakt zien in ons op; één moment tegelijk zien en één moment tegelijk fotograferen.

AANVANG:
Zaterdag 12 oktober om 09.15 uur met de introductielezing & fotopresentatie & uitwisseling.
Deze workshopdag vindt plaats van 09.15 uur - +/- 18.00 uur met de vervolglezing, visuele oefeningen, een foto-opdracht en de dag wordt afgesloten met de bespreking van ervaring en de foto's.
Zondag 13 september vindt plaats van 09.30 uur - 18.00 uur met de vervolglezing, visuele oefeningen, een foto-opdrach,t en de dag wordt afgesloten met de bespreking van ervaring en de foto's

PRIJS: €260,- inclusief Miksang reader

VOOR wie? 
Voor iedereen die geïnteresseerd is in het proces van pure waarneming, pure creatieve expressie en mindfulness-in-actie. Voor zowel beginnende als gevorderde fotografen, en iedereen die het leuk vindt om in eenvoud en vanuit je hart te fotograferen.

Wat heb je nodig?
- Digitale camera: een allround compact camera, systeemcamera of een spiegelreflex - geen smartphone!
- Volle batterijen 
- Een laptop is handig, niet noodzakelijk

Inclusief: Miksang reader
Exclusief: lunch (optioneel gezamenlijk in strandrestaurant).

Bereikbaarheid locatie:
> Betaald parkeren van 10.00 - 20.00 uur | gratis parkeren op 5 minuten loopafstand
> +/- 12 minuten lopen van CS station
> 3 minuten lopen vanaf eindstation bus 80

 

  • Hèlen Vink - Know Thyself & Miksang Contemplatieve Fotografie
  • 12 oktober 2019 t/m 13 oktober 2019
  • Brederodestraat 15 F27, 2042 BA  Zandvoort, Noord-Holland, NEDERLAND
  • € 260,00
  • 0653525759
  • helenmiksang.nl
  • Kunst en cultuur, Meditatie

 

 

Heb je een vraag over dit event?

Stuur Hèlen Vink - Know Thyself & Miksang Contemplatieve Fotografie (de organisator) een bericht.
(Je e-mailadres wordt niet voor andere doeleinden gebruikt).

Logo van Hèlen Vink - Know Thyself & Miksang Contemplatieve Fotografie
Hèlen Vink - Know Thyself & Miksang Contemplatieve Fotografie

Over Hèlen Vink - Know Thyself & Miksang Contemplatieve Fotografie

Hèlen Vink (1968), mijn grootste vreugde ligt in het geven van workshops in Miksang Contemplatieve Fotografie, het geven van trainingsweekenden en trainingsdagen Pad van Creatie - Know Thyself, een handleiding voor mens-zijn. Miksang Contemplatieve Fotografie Miksang is een Tibetaans woord en betekent 'Goed Oog'. 'Goed' hier betekent dat alles inherente fundamentele goedheid heeft, en...

IS DIT IETS VOOR JOU?

Engelen Healing Avond
12 maart 2020
Engelen Kaarten Leggen
21 maart 2020
Usui Reiki 1
Usui Reiki 1 workshop
4 april 2020
Engelen Healing Avond
16 april 2020
IET
Integrated Energy Therapy Basic
18 april 2020
Praten met dieren Haarlem
Workshop Dierencommunicatie
29 februari 2020